Βραβείο Booker 2022: Νικητής ο συγγραφέας Σέχαν Καρουνατιλάκα

Είναι ο δεύτερος συγγραφέας γεννημένος στη Σρι Λάνκα που κέρδισε το Βραβείο Booker - Στην τελετή των βραβείων καλεσμένη ήταν και η ποπ τραγουδίστρια Ντούα Λίπα

Η Καμίλα απένειμε το βράδυ της Δευτέρας στο βόρειο Λονδίνο το Βραβείο Booker 2022, για το καλύτερο μυθιστόρημα που γράφτηκε στα αγγλικά και δημοσιεύτηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο ή την Ιρλανδία.

Νικητής ήταν ο συγγραφέας από τη Σρι Λάνκα Σέχαν Καρουνατιλάκα και η υπερφυσική σάτιρα του «Seven Moons of Maali Almeida» που διαδραματίζεται εν μέσω ενός εμφυλίου πολέμου στη πατρίδα του.

Το μυθιστόρημα αφορά έναν φωτογράφο που ξυπνά νεκρός, έχοντας μια εβδομάδα να ζητήσει από τους φίλους του να βρουν τις φωτογραφίες του και να αποκαλύψουν τη βαρβαρότητα του πολέμου.

Η βασιλική σύζυγός παρουσίασε και παρέδωσε το βραβείο στον Σέχαν Καρουνατιλάκα, ο οποίος με τη σειρά του δήλωσε πως ήταν «τιμή και προνόμιο» να είναι στη λίστα των βραβείων.

Είναι η 7η φορά που η δουκισσα της Κορνουάλης παραδίδει το βραβείο Μπούκερ. Η Καμίλα στηρίζει για πολλά χρόνια τον γραμματισμό στο Ηνωμένο Βασίλειο με επισκέψεις σε σχολεία και βιβλιοθήκες, καθώς και συναντήσεις με συμμετέχοντες σε σεμινάρια ανάγνωσης σε εργασιακούς χώρους και σε φυλακές για να ενημερωθεί για τα αποτελέσματα προγραμμάτων αλφαβητισμού ενηλίκων. Τα Ανάκτορα ανακοίνωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι η σύζυγος του βασιλιά Καρόλου θα απονείμει το βραβείο μετά από δεξίωση και δείπνο στον πολυχώρο παραστατικών τεχνών και συναυλιών Roundhouse. Ήταν η πρώτη φορά που απονομή των βραβείων πραγματοποιήθηκε με φυσική παρουσία, καθώς τα προηγούμενα χρόνια ήταν σε ισχύ περιοριστικά μέτρα λόγω της πανδημίας του νέου κορωνοϊού

Στην τελετή των βραβείων καλεσμένη ήταν και η ποπ τραγουδίστρια Ντούα Λίπα.

Ο επικεφαλής κριτής Νιλ ΜακΓκρεγκορ επαίνεσε την «τόλμη, το θράσος και την ιλαρότητα» του μυθιστορήματος, αποκαλώντας το «νουάρ της μετά θάνατον ζωής» που «οδηγεί τον αναγνώστη σε ένα ταξίδι με τρενάκι στη ζωή και τον θάνατο».

«Πιστεύουμε ότι είναι ένα βιβλίο που θα διαρκέσει», είπε, προσθέτοντας ότι η απόφαση των κριτών ήταν ομόφωνη.

Είναι ο δεύτερος συγγραφέας γεννημένος στη Σρι Λάνκα που κέρδισε το Βραβείο Booker μετά τον Michael Ondaatje το 1992, για τον Άγγλο ασθενή.

Το διάσημο βραβείο των 50.000 λιρών, για ένα μεμονωμένο έργο μυθοπλασίας που εκδόθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο στα αγγλικά, δίνει επίσης στους άλλους πέντε συγγραφείς της λίστας από 2.500 £ έκαστος.

Οι υπόλοιποι υποψήφιοι για το Βραβείο Μυθιστορήματος Booker 2022 ήταν:
Glory – NoViolet Bulawayo
Small Things Like These – Claire Keegan
Treacle Walker – Alan Garner
The Trees – Percival Everett
Oh William! – Elizabeth Strout

Η αρχική λίστα με τα υποψήφια 13 βιβλία ανακοινώθηκε στις 26 Ιουλίου και η τελική λίστα των 6 υποψηφίων ανακοινώθηκε στις 6 Σεπτέμβρη. Η τελευταία αυτή λίστα συμπεριλαμβάνει, βάσει της ιστοσελίδας του Βραβείου Booker, το μικρότερο βιβλίο που έχει μπει ποτέ σε υποψηφιότητα, τον μεγαλύτερο σε ηλικία συγγραφέα που είναι υποψήφιος, συγγραφείς που προέρχονται από 5 διαφορετικές χώρες και 4 ηπείρους, τρεις ανεξάρτητους εκδότες και ιστορίες που βασίζονται σε πραγματικά γεγονότα.

Πηγή: protothema.gr

Τελευταία Νέα

Πρωτοσέλιδα

Αποτελέσματα

powered by Agones.gr - Stoixima

Εκτύπωση   Email

Related Articles

Let's Get Social

Menu